Apix / 15.05.2018

Vilse i Peppol-djungeln

Många undrar vad Peppol är för något. Det är förstås en mycket relevant fråga, särskilt nu när Peppol breder ut sig mer och mer, inte bara i Sverige. Men vad är skillnaden mellan Peppol och annan e-fakturering, undrar många.

Det korta svaret är att det egentligen inte är någon skillnad alls. Likt annan standardiserad e-fakturering bygger det på två ganska enkla idéer: en gemensam modell för vilken information som kan och skall ingå i en e-faktura, samt standardiserad metoder för hur fakturorna ska skickas mellan olika parter.

Det lite längre svaret är att det finns några saker som är speciella med Peppol:

  • med Peppol kommer du kunna nå till och ta emot fakturor från den offentliga sektorn, och så länge fakturan är i enlighet med den standard som är definierad, kommer fakturan att gå fram till mottagaren
  • den svenska myndigheten som ansvarar för Peppol tillhandahåller en enkel söktjänst för alla mottagare som ingår i Peppol-nätverket

Vi på Apix tycker dock inte att detta är något som ditt företag ska behöva hålla reda på. Ni har säkert flera olika kunder och leverantörer, och allt ni vill är att kunna skicka och ta emot e-fakturor, utan att behöva hålla reda på format, protokoll och annat fikonspråk.

Med Apix får ni en partner som säkrar er tillgång till de olika nätverk som finns, och de som eventuellt kommer komma i framtiden. Allt ni behöver göra är att ha ett system för att hantera era fakturor, så sköter vi distributionen, oavsett vad metoden för att transportera fakturorna kallas.

På så sätt kan ni fokusera på e-fakturans fördelar, den rikare informationen, den ökade säkerheten och den högre kvaliteten.

Apix

Apix Messaging är en e-fakturaoperatör som har specialiserat sig på digital förmedling av affärsdokument mellan företag. Apix har ända sedan starten varit fokuserade på att samarbete med affärssystem som vill ge sina kunder en modern lösning för att skicka och ta emot fakturor direkt i systemet. I Sverige är Apix en aktiv medlem i NEA, Nätverket för Elektroniska Affärer.